VA SYD har hand om avfallshanteringen i Malmö och Burlöv. Statistiken är hämtad från deras uppföljningar av Kretsloppsplan 2021-2030.
Matsvinn i kommunalt avfall
Indikator MP. 12.2. 3- Diagram
- Tabell
Mängden mat som slängs i onödan

Kommentar
Matsvinnet, som redovisas genom en ögonblicksbild från plockanalyser, ökade något under år 2024 och uppgick till 13,7 kg/person i Malmö och Burlöv. Under år 2024 gjordes dock enbart två plockanalyser, en i Burlövs kommun och en i Malmö kommun. Därigenom ses enbart en marginell förändring under det senaste året. Målnivån i Kretsloppsplan 2021-2023 är att mängden matsvinn i kommunalt avfall ska minska med 50 procent till år 2030.
Siffrorna för åren 2019 samt 2021-2023 baseras på föregående års siffror med justering av förändrat invånarantal i kommunerna. Plockanalyser är genomförda år 2017, 2018, 2020, 2022 och 2024. Plockanalyser är en vedertagen metod för att mäta avfall. Det finns dock en risk i att utfallet vid plockstationerna kan variera mycket mellan gångerna. Detta kan då slå igenom extra mycket i resultatet då endast en liten mängd avfall skalas upp till att gälla alla invånare. Plockanalyserna som gjordes år 2018 bedöms inte som representativa.
Under år 2024 genomfördes en kvalitetssäkring av plockanalysmetoden av Avfall Sverige. Metoden kvalitetssäkrades av extern expertis så framöver ska resultaten vara pålitliga. Utifrån svårigheterna med rättvisande plockanalyser kan ett ändrat basår till 2017-års data vara ett möjligt framtida korrigerat målvärde.
Alltsedan år 2012 har arbetet med att införa matavfallssortering varit intensivt i Malmö och minskningen av matsvinnet har troligen varit en positiv effekt av denna utsortering. Även den uppmärksamhet matsvinn har fått i media samt i olika kampanjer under senare år har troligen bidragit till minskningen.
Matsvinn är det onödiga matavfallet, det som kunde ha ätits upp om det hade tagits omhand på rätt sätt. Uppföljningen sker genom så kallade plockanalyser av både det utsorterade matavfallet och av restavfallet. Där undersöks hur mycket ätbar mat som kastats bland avfallet.