Kommuners inköp av livsmedel följs upp i Hantera som är ett stödsystem för upphandling och uppföljning av livsmedelsinköp. Det sammanställer data om livsmedelsinköpens ursprung, miljömärkning, klimatpåverkan, och hur verksamheten ligger till jämfört med egna hållbarhetsmål.
Ekologisk mat
Nyckeltal SE. 13.2. 2- Diagram
- Tabell
Andel ekologisk mat inom Malmö stads organisation

Kommentar
Inköpen av ekologisk mat har, inom Malmö stad, totalt sett ökat från att vara 10 procent år 2003 till 59 procent år 2024. Malmös inköp av ekologisk mat har, mellan år 2017 och 2023, legat över det tidigare inriktningsmålet på nationell nivå, vilket var 60 procent. Andelen var som högst år 2021 då den uppgick till 70 procent. Andelen ekologisk mat har dock sjunkit sedan 2021 och har inte varit så låg som den var år 2024 sedan år 2016. De minskade inköpen av ekologisk mat beror bland annat på stora prisökningar på livsmedel samt att utbudet av ekologiska produkter har minskat på storhushållsmarknaden.
Enligt "Malmö stads policy för hållbar utveckling och mat" var målet att all mat skulle vara ekologisk inom den kommunala organisationen år 2020. Med detta avsågs ett siffersatt målvärde på 90 procent vilket åskådliggörs av det gröna strecket i diagrammet. Upphandlingsenheten har genom åren arbetat för att öka andelen inköp med låg miljöpåverkan bland annat genom att en stor del konventionella produkter bytts ut mot ekologiska i pågående upphandlingar, vilket ger bättre priser på ekologiska varor. Även informations- och utbildningsinsatser för inköpare, som genomförts under ett flertal år, har bidragit till den höga andelen inköpta ekologiska varor. Framtagandet av en nya riktlinjer för mat och hållbar utveckling i Malmö stad har påbörjats.
År 2021 gjordes en utvärdering av de tio åren med Policy för hållbar utveckling och mat. Utvärderingen visade att Malmö stad hade nått en tredjedel av policyns delmål fullt ut och nästan två tredjedelar av delmålen var delvis uppfyllda. Vidare har tre delmål bedömts som ej uppfyllda. Utvärderingen visar att gemensamma mål är en av flera viktiga faktorer för att göra positionsförflyttningar när det gäller att förbättra kvalitet och hållbarhet på maten som serveras i de offentliga köken. Samtidigt har klimat- och miljöpåverkan från maten minskat avsevärt, vilket gjort att Malmö ligger i framkant både nationellt och internationellt när det gäller minskad klimat- och miljöpåverkan från mat som serveras i kommunal regi.
För år 2004 finns inga uppgifter då insamlingen av statistiken i början tänktes ske vartannat år.