Årsmedelhalter av totalfosfor beräknas utifrån den vattenprovtagning som bedrivs, i varierande omfattning, i de fem redovisade vattendragen.
Fosforhalter årsmedel
Kompletterande indikator SE. 6.5. 16Rad-id | Mätområde | Datum | Värde (mg/l) |
---|---|---|---|
0 |
Sege å |
1990 |
0,13 |
1 |
Sege å |
1991 |
0,15 |
2 |
Sege å |
1992 |
0,14 |
3 |
Sege å |
1993 |
0,10 |
4 |
Sege å |
1995 |
0,14 |
5 |
Sege å |
1996 |
0,14 |
6 |
Sege å |
1997 |
0,16 |
7 |
Sege å |
1998 |
0,13 |
8 |
Sege å |
2000 |
0,12 |
9 |
Sege å |
2001 |
0,17 |
10 |
Sege å |
2002 |
0,14 |
11 |
Sege å |
2003 |
0,10 |
12 |
Sege å |
2004 |
0,12 |
13 |
Sege å |
2005 |
0,10 |
14 |
Sege å |
2006 |
0,12 |
15 |
Sege å |
2007 |
0,10 |
16 |
Sege å |
2008 |
0,11 |
17 |
Sege å |
2009 |
0,09 |
18 |
Sege å |
2010 |
0,10 |
19 |
Sege å |
2011 |
0,10 |
20 |
Sege å |
2012 |
0,10 |
21 |
Sege å |
2013 |
0,09 |
22 |
Sege å |
2014 |
0,12 |
23 |
Sege å |
2015 |
0,11 |
24 |
Sege å |
2016 |
0,10 |
25 |
Sege å |
2017 |
0,10 |
26 |
Sege å |
2018 |
0,09 |
27 |
Sege å |
2019 |
0,09 |
28 |
Sege å |
2020 |
0,10 |
29 |
Sege å |
2021 |
0,09 |
30 |
Sege å |
2022 |
0,10 |
31 |
Sege å |
2023 |
0,08 |
Kommentar
Stora variationer i uppmätta totalfosforhalter kan ses i det redovisade diagrammet. Totalt sett kan dock en svagt minskande trend utläsas sedan år 2006 då samtliga fem vattendrag provtagits. Under år 2022 var dock halten väldigt hög i Tygelsjöbäcken vid mätningen i oktober. Detta berodde troligen till stor del på att bäcken var torrlagd tidigare under sommaren, vilket också innebar att inget prov kunde tas i augusti. Variationen över åren mellan de uppmätta totalfosforhalterna följer i stor utsträckning nederbördens variation. Generellt har fosforhalterna varit som högst i Tygelsjöbäcken och som lägst i Bunkeflodiket sedan år 1998.
År 1990 startades vattenprovtagning i Tygelsjöbäcken och Bunkeflodiket. I Skumparpsdiket påbörjades vattenprovtagningen år 1995. I Segeåns vattensystem har vattenundersökningar skett i olika omfattning sedan år 1965. År 2006 påbörjades provtagning även i Risebergabäcken.